FAQ

Over gevonden vogels

Niet alle vogels hebben hulp nodig. Ga naar de pagina vogel gevonden om te analyseren of dat het geval is. Heeft de vogel wel hulp nodig? Bel dan onze opvang of kom direct naar ons toe. Noteer de vindplaats.

Nee, helaas hebben wij niet de middelen om vogels te komen ophalen. Mocht je in staat zijn de vogel zelf te brengen, dan kan je deze binnen onze openingstijden bij onze opvang afgeven. Heb je geen vervoer, of zijn we op het moment niet open? Bel dan de dierenambulance van jouw regio. Let op: tijdens drukke periodes kan het voorkomen dat de dierenambulance geen tijd heeft. Wij raden je dan ook altijd aan om zelf met de vogel naar onze opvang te komen.

Voordat u een vogel pakt, vraag altijd om advies aan de dierenambulance of bel naar onze opvang. Sommige vogels kan je het beste niet zelf pakken. Als je de dierenambulance hebt gebeld, kunnen zij mogelijk de vogel voor je pakken, tenzij de vogel op een plek zit die gevaarlijk is voor het dier en deze direct verplaatst dient te worden.

 

Schat de situatie in op risico en let altijd op je eigen veiligheid, vooral als de vogel op of in de buurt van een weg of anderzijds moeilijk bereikbare locatie zit.
U kunt het beste wegwerphandschoenen of wasbare handschoenen dragen.
Indien de vogel rustig is en je deze zonder risico kunt pakken, gebruik dan beide handen om het dier voorzichtig te verplaatsen.
Is de vogel actief, een roofvogel, of een vogel met hoger risicogehalte (denk aan vogels met lange nekken en snavels zoals futen, aalscholvers, etc.), draag dan een veiligheidsbril en gooi zachtjes een handdoek over het dier heen alvorens het met doek en al beet te pakken en te verplaatsen.

Kijk voor tips om een vogel het beste te vervoeren op de pagina vogel gevonden.

Over vogels in onze opvang

Helaas kunnen we in veel gevallen niet bijhouden wie welke vogel heeft gebracht. Dit heeft meerdere redenen. Ten eerste slaat ons administratiesysteem geen persoonsgegevens op, dit uit privacy. Ten tweede krijgen we vaak meerdere vogels van dezelfde soort binnen op één dag, vooral in het hoogseizoen (lente en zomer), en vaak ook met soortgelijke aandoeningen. Ten derde wisselt elke dag welk team vrijwilligers er op de opvang staat, waardoor er andere mensen aanwezig zijn dan wanneer je de vogel bij ons kwam brengen.

 

We werken er wel aan om onze informatieopslag en overdracht te verbeteren en uit te breiden, waardoor het in de toekomst hopelijk mogelijk is om terugkoppeling te geven over gebrachte vogels. Houd ook onze social media in de gaten; hierop posten wij af en toe berichten over de vogels in onze opvang.

 

Let op: de persoon achter onze social media is niet elke week op de opvang en kan niet van een afstand in het systeem, waardoor deze persoon ook in rustigere tijden niet op de hoogte is over de staat van de vogels en door wie de dieren binnen zijn gebracht.

Nee, helaas is dit niet mogelijk. De datum waarop een vogel uitgezet kan worden is lastig te voorspellen en wordt vaak gedaan op het moment dat een van onze vrijwilligers de tijd heeft. Wij proberen de vogel zo dicht mogelijk bij de originele vindplek weer uit te zetten als dit mogelijk is, maar ook hierin moeten wij soms uitwijken.

De vogels in onze opvang zijn wilde, inheemse vogels die niet als huisdier gehouden mogen worden. Zodra zij zijn aangesterkt en gezond genoeg zijn, worden zij weer in het wild vrijgelaten. Je kunt bij ons dus geen vogels adopteren.

De vogels in onze opvang zijn ziek, gewond of verzwakt en hebben alle rust nodig die zij kunnen krijgen. Hierdoor kunnen wij het helaas niet toestaan om op de foto te gaan met de vogels in onze opvang.

Andere FAQ

Excuses dat er niet opgenomen wordt, waarschijnlijk zijn we erg druk met het verzorgen van vogels. Probeer het over enkele minuten nog een keer, of bel anders de dierenambulance uit je regio. Let op: tijdens drukke periodes kan het voorkomen dat de dierenambulance geen tijd heeft. Wij raden u dan ook altijd aan om zelf met de vogel naar onze opvang te komen.

Onze excuses dat het wat langer duurt. Het kan het geval zijn dat we erg druk zijn met het verzorgen van vogels. We proberen altijd zo snel mogelijk te reageren. In het hoogseizoen (voorjaar en zomer) kan het echter wel twee tot drie weken duren.

Mocht je iets hebben wat je wilt doneren, bel dan van tevoren even naar onze opvang zodat wij kunnen inschatten of de spullen die je heeft ook echt bruikbaar zijn voor ons. Je mag altijd geld doneren.

Helaas zijn wij van de vogelopvang zelf geen dierenartsen en werken wij alleen met wilde vogels. Voor dit soort zaken kan je het beste contact opnemen met een dierenarts.

De vogels in onze opvang verliezen bijna geen veren. Daarnaast zijn de vogels in onze opvang ziek en deze ziektes kunnen zich soms via veren en huidschilfers verspreiden. Hierdoor is je aanvraag niet mogelijk.